Nyt on vuosiin paras aika taloyhtiöiden energiakorjauksille
Kaukolämmön hinta on noussut Suomessa 80 % edellisen 10 vuoden aikana, Helsingissä saman verran kolmessa vuodessa. Polttamiseen perustuva energiantuotanto kallistuu vauhdilla. Seuraavan 26 vuoden aikana pitää EU:ssa leikata päästöjä viisi kertaa enemmän kuin edellisenä vastaavana ajanjaksona.
Energian hinnan heilunta on realisoitunut kaikille viimeisen kahden vuoden aikana. Isossa kuvassa kehitys on kuitenkin lineaarisemmin ylöspäin.
Edellisen 26 vuoden aikana sähkön sopimushinnat ovat kolminkertaistuneet, verotus kasvanut 450 % ja kaukolämpö seuraa kehitystä. Hiilen päästäminen kallistuu vauhdilla ja seuraavan 26 vuoden aikana EU:n päästöistä pitäisi leikata viisinkertaisesti edelliseen ajanjaksoon verrattuna. Energiatehokkuusdirektiivit ovat keinoja tämän saavuttamiseen. Unioni tavoittelee hiilineutraaliuutta vuonna 2050. Taloyhtiöille ja kiinteistönomistajille voikin antaa yhden neuvon; vähentäkää ostoenergian määrää niin paljon kuin mahdollista.
Hyvä puoli on, että juuri nyt on vuosiin paras aika energiakorjaustoimenpiteille ja selvityksille. ARA-tukien päättyminen on mahdollistanut laatutoimijoiden erottumisen ja ratkaisujen rikkauden. Suosituksi on tullut muun muassa hybridiratkaisut, jossa kaukolämpö jätetään tammikuun pakkasten tukilämmöksi, lämpöpumppujen huolehtiessa vuoden muusta lämmityksestä. Älykkäät ohjausjärjestelmät ovat myös kehittyneet ja parhailla lämpöpumpuilla maalämmön hyötysuhde lähenee viittä, ekologisilla kylmäaineilla. Rakennusalan hiipuminen on myös johtanut komponenttien kustannusten laskuun, neuvottelumahdollisuuksien urakoitsijoiden kanssa ollessa erinomaiset. Uudet päästövaatimukset ajavat kuitenkin kiinteistökannan korjaushankkeita kohti ylikuumenemista tulevina vuosina, mikä tulee nostamaan hintoja. Ennen hankkeisiin ryhtymistä kannattaa kuitenkin huomioida myös tulevat korjaukset. Mikäli taloyhtiöön on tulossa julkisivu- tai ikkunaremontti, kannattaa näiden vaikutukset huomioida mitoituksessa.
Taloyhtiöiden aika katsoa pidemmälle omaan energiatulevaisuuteensa onkin nyt. Vaikka energiatehokkuusdirektiivien niin sanotut pakkokorjausvaatimukset jäivät pelättyä pienemmiksi, ovat ne silti melkoiset. Heikoimpaan energialuokkaan kirjataan pian 16 % Suomen asuinkiinteistöistä ja 2035 mennessä neljännes tulee olla korjattu. Uuteen rakennuskantaan vaatimukset iskevät kovaa, mikä tulee painamaan heikon energiatehokkuuden vanhojen asuntojen arvoa alaspäin. Pankit ovat tämän jo huomioineet ja EU:n korjaustakauksia onkin alkanut ilmestyä markkinoille, onneksi. Energiakorjaustoimenpiteiden ennakointi nyt, tuo taloyhtiöille mittavat hyödyt pitkässä juoksussa.